Om oss

Det är jag, Camilla, som driver detta katteri och är medlem i BJK, Björkstakatten som är en klubb som tillhör kattförbundet Sverak. Jag bor med min man Anders och mina katter i ett hus  i Husum som är ett litet industrisamhälle som ligger 2,5 mil norr om Örnsköldsvik och 8 mil söder om Umeå.


 Jag har i hela mitt liv haft katt och skulle aldrig kunna tänka mig att inte vara ägd av en katt. Tidigare haft en drös med huskatter men min allergi gjorde att jag fick fokusera på andra raser som passade min allergi. Först fick jag upp ögonen för Cornish rex och efter några år så kom Sphynx även in i mitt liv. Älskar dessa varma intensiva närhetstörstande varelserna och dom är helt rätt för mig.

 


Vill Ni komma i kontakt med oss på S*Kattmillas går det bra att skicka ett mail till oss på; info@kattmillas.se

Om sphynxen 

Det finns många 'historier' om hur sphynxen kom till, dagens sphynxar härstammar huvudsakligen ifrån tre mutationer, 1966 i Canada, 1975 i Usa och 1978 även där Canada. 1994 kom den första sphynxen till Sverige.


Sphynxen ska vara mycket vänlig mot alla människor och gå bra ihop med andra katter och hundar. Den är busig men lättlärd och 'svarar' på tilltal. Vill helst inte vara ensam, älskar att få sitta på axeln eller ligga runt halsen.


Många tror att sphynxen är helt hårlös men den är täckt av ett fint dun.

Päls på öron, nosrygg, tassar, svans och testiklar är tillåtet enligt rasstandarden. Eftersom sphynxen inte har någon päls så kan den behövas badas oftare än andra katter, pälsoljan som alla katter producerar kan kännas kladdig. Det är väldigt individuellt hur ofta man behöver bada katten, allt från någon gång i månaden till någon gång per livstid. Även öronen och klofalsarna behöver rengöras oftare.


Sphynxens huvud är litet och kilformat, något längre än det är brett. Den har stora, fasta morrhårskuddar och lätt markerat stop.

Ögonen är citronformade och något snett placerade.

Öronen är stora, breda i basen och öppna, något rundade vid spetsarna.Dem ska peka på "fem i ett".


Kroppen är medellång, hård och muskulär, ska vara spolformad. Halsen är medellång och är musklad, speciellt hos hanarna

Den har slanka och eleganta framben med bredd mellan benen och bakbenen är muskulösa och något längre än frambenen. Tassarna är ovala med långa tår och höga trampdynor, ser ut som dem svävar. Mycket lång svans, bred vid basen och avsmalnande som en piska.