Cornish rex rasen började med en elegant cremefärgad katt vid namn Kallibunker som föddes 1959 i Cornwall, England.

 

Cornish rex är livlig, intelligent, nyfiken och har stort behov av stimulans, det kan alltså vara bra att inte ha den som ensamkatt. Den avskyr tvång och kan vara viljestark men är samtidigt mycket läraktig och lyhörd.

 

Pälsen, som är rasens främsta kännetecken, är lockig eller vågig, mycket kort och silkesmjuk och utan täckhår. Framför allt på ryggen och sidorna bildar pälsen prydliga "tvättbrädes- vågor". För att kattens eleganta linjer ska framhävas bör pälsen också ligga tätt intill kroppen. Pälsen är mycket lättskött. Till vardags fordras nästan ingen pälsvård och katten fäller sparsamt med hår. Den tunna pälsen gör dock att den har svårare att hålla värmen än normalpälsade katter, den trivs därför i bäst i värmen inomhus.

 

Cornish rex har ett medellångt och kilformat huvud med strama rena linjer och tydligt markerad haka. I profil ska synas en rak linje från pannans mitt och ner till nosspegeln. Ögonen är medelstora och mandelformade med strama linjer och vaken blick. Öronen är påfallande stora, breda vid basen och högt placerade. När katten lystrar är öronen näst intill parallellt ställda.

 

Den är högbent med slank, fast och muskulös kropp. Benen är slanka och raka, tassarna små och ovala och svansen lång och smal. Helhetsintrycket är både elegant och kraftfullt och katten påminner svagt om en vinthund.

 

 

Källa: Rex Alliansen

 

 

Det finns många 'historier' om hur sphynxen kom till, dagens sphynxar härstammar huvudsakligen ifrån tre mutationer, 1966 i Canada, 1975 i Usa och 1978 även där Canada. 1994 kom den första sphynxen till Sverige.

 

Sphynxen är mycket vänlig mot alla människor och går bra ihop med andra katter och hundar. Den är busig men lättlärd och 'svarar' på tilltal. Vill helst inte vara ensam, älskar att få sitta på axeln eller ligga runt halsen.

 

Många tror att sphynxen är helt hårlös men den är täckt av ett fint dun.

Päls på öron, nosrygg, tassar, svans och testiklar är tillåtet enligt rasstandarden. Eftersom sphynxen inte har någon päls så kan den behövas badas oftare än andra katter, pälsoljan som alla katter producerar kan kännas kladdig. Det är väldigt individuellt hur ofta man behöver bada katten, allt från någon gång i månaden till någon gång per livstid. Även öronen och klofalsarna behöver rengöras oftare.

 

Sphynxens huvud är litet och kilformat, något längre än det är brett. Den har stora, fasta morrhårskuddar och lätt markerat stop.

Ögonen är citronformade och något snett placerade.

Öronen är stora, breda i basen och öppna, något rundade vid spetsarna.Dem ska peka på "fem i ett".

 

Kroppen är meddellång, hård och muskulär, ska vara spolformad. Halsen är medellång och är musklad, speciellt hos hanarna

Den har slanka och eleganta framben med bredd mellan benen och bakbenen är muskulösa och något längre än frambenen. Tassarna är ovala med långa tår och höga trampdynorna, ser ut som dem svävar. Mycket lång svans, bred vid basen och avsmalnande som en piska.

 

 

Kattmillas©2008-2014